По-русски

Circles on the Walls

In this issue, we showcase one of the most widely discussed interior designs of the year - the restaurant of the famous Central House of Writers, renovation of which was done by the famous architectural bureau WOWHAUS.

Anna Martovitskaya

Written by:
Anna Martovitskaya
Translated by:
Anton Mizonov

19 June 2014
Object
mainImg

Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS

The restaurant of the Central House of Writers appeared in the 1930's as a cafe of the Writers' Union that was then occupying the Olsufievs Mansion built back in 1886–1887. This place gained an almost instant popularity: the famous writers not only dined here but also read their manuscripts, celebrated their birthdays, and had heated discussions as well. The walls of the CHW remember Tvardovsky, Zoschenko, Sholokhov, Okudzhava, as well as Nils Bor, Marlene Dietrich, Indira Gandi, and many other celebrities. After the fall of socialism, the restaurant for years retained the heavyweight aura of the stagnation era: it was quite an expensive place to eat in, and the interior "supported" the sky-high prices with the brazen luxury of the velvet curtains and oak panels. When the restaurant changed its owner last year, the issue of renewing its "face" was instantly raised. Developing a new groundbreaking gastronomic concept for the CHW, the restaurant owner Aleksey Zimin turned to WOWHAUS Bureau with a request to design a bright and dramatic but at the same time easily replaceable interior that would be oriented for the new clientele of the restaurant - workers of the creative industries aged from 25 to 45. 


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS

The challenge of this task consisted in the fact that the new design was not supposed to "cross out", let alone oust, the historical adornment. The monument architecture and just a milestone place of the nation's culture were to be kept completely intact, this is why all the authentic elements of the neogothic interior - the oak panels, the fireplaces, and the chandeliers (including the one that was originally going to become the jewel of "Komsomolskaya" Hotel) - were all in one bunch transferred into the project of its renovation, in fact, even before the moment that the architects actually got down to work. "The solution just what to do with all these things came to us rather soon - shares Dmitry Likin, partner of WOWHAUS. Due to the fact that nobody performed a fully-fledged historic and restoration inspection of the building's interior, any serious intervention could have possibly led to damages. It was decided to act in accordance with the logic of art-intervention - meaning, to put a new layer upon the old interior. It will switch the guest's attention onto itself, it will create a different atmosphere but, should this be necessary, it can be easily changed or even removed". 


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS

In other words, the choice was at once made in favor of several quick-mount materials - namely, gypsum plasterboard and MDF that, if needed, could be dismantled literally overnight. It is these materials that create in the historical interior the contemporary "layer" treating the originally set neogothic theme through the ornament and light-and-color effects. "The new image of the restaurant is based on the contrast of the interior's historical details executed from wood and the technologies that create a composition that is resonant of today" - Oleg Shapiro adds. 


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS

For example, the walls of the foyer that is the first to greet the guests if the restaurant - the architects re-painted them gray-blue, applying to this background a lot of circles with light-reflecting properties. Appearing here for the first time, the circle becomes the theme that runs through all the premises of the restaurant - this is generally one of the favorite techniques of WOWHAUS, and, one must say that it in the interior it sounds a lot more intimately than it does in the decoration of public outdoor areas.

The stairway that leads from the foyer to the restaurant, also underwent complete transformation. In order to give this structure a less massive look, the architects installed on each stair snow-white triangular frames with a backlight. Following the shift of the steps, these structures form an imposing-looking perspective portal: leading into the main premises of the restaurant, it unambiguously warns the guests not only about the drastic change of image of the place but also about the very nature of the transformation that occurred.


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS

In thus sense, the corridors of the restaurant look particularly expressive. Their ceilings conceal the air chutes and ventilation ducts, while below them there are there is a layer of cylinder-shaped lights. They not only conceal the chutes but also make the ceiling look lower, giving extra intrigue to the passes from one hall to another.


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS

The mantel rooms of the CHW, although situated on different floors, are still designed in the similar fashion. Their design uses multiple repeating elements: the same circles and the repeating damask pattern. At the same time, in the lower room, the latter - yet another "genre classic" for neogothic - serves as the background, upon which panels with perforation in the form of circles are applied. Also interesting is the fact that the architects also backlight their multilayer plastic panels with blue light, thus attracting all the visitors' attention to them and making a diversion from the heavyweight decoration if the premises. In the upper hall, these same elements become flat, repeating themselves in the pattern of the wallpaper. The wall lights continue to develop the "circle" theme as the leitmotif of the restaurant's decoration, while the main lighting is provided by the suspended chandelier that consists of a multitude of cylinders. 


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS

Probably, the place where the concept of a modern layer freely laid over the historical one manifests itself the most is the Oak Hall. Here, again, the task was to distract the guests from the all-too-high-brow interior, and the architects decorate the oak panels with a glittering pattern. Interesting is the fact that these screens run along the perimeter of the hall on a level with the faces of the people sitting behind the tables, which all the more enhances the independence and conditional status of the new "layer". The two-layer perforated false walls from MDF are decorated with a pattern that repeats, in an exaggerated way, the patterns of this hall's main pride - the immense stained-glass window. The outer layer is cut through with circles, and the outer layer - with diamonds, and they are backlit by a warm yellow glow that creates a peculiar play of geometric shapes that echoes the play of light in the stained glass. 


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS

Besides, the hall has in it white separation screens - white backlit partitions, also made from MDF and perforated with a pattern that freely interprets the neogothic language. In order to visually shrink a little the double-height hall and create here a more intimate atmosphere, the architects used, for lighting the tables, bulb lights suspended in a metal framework. In the central zone they are mounted onto the ceiling, while in the couch area they are fastened on the tall couch backs. As was already said, the architects were also able to preserve the CHW's special pride - the immense crystal chandelier: on the level of the second tier, the architects installed a huge panel picture dedicated to good, the very magnitude of which rhymes with the glory of the chandelier. 


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS

Developed by WOWHAUS, the concept of renovating the interior of the famous restaurant did not get universal critical acclaim: some people, to be sure, shudder at the very idea of marrying the "sturdy" wood and the plastic that does not even make an attempt to pay a lip service to this noble material. Probably, if one takes transformation seriously, such complaints would have made sense - but the key to understanding this interior lies in the very fact that one needs to realize that this renovation was not done "for ages to come". "The pattern was based on the "golden shields against the azure field" - almost childish interpretation of the chivalrous heraldry - Dmitry Likin explains - applied to the decorative panels, it starts to play with the pseudo-gothic historical interior, destroying its grandeur and thus performing its main task of creating a light and sharp-witted space". 


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS


Reconstruction of the restaurant of the Central House of Writers © WOWHAUS


19 June 2014

Anna Martovitskaya

Written by:

Anna Martovitskaya
Translated by:
Anton Mizonov
Headlines now
A High-Rise Erector Set
In this article, we are examining one of the projects submitted for a closed-door competition for a housing complex to be built in the north of Moscow. The KPLN architects proposed a simple volumetric pair of 100 meter high towers, united by a common sculptural design based on laconic contrast, yet dramatic at the same time. Another interesting thing is an oval yard that is “carved out” in the stylobate roof.
The Leisure Culture
In the new extra building of the Klyazma resort center, whose project was developed by KPLN, the aesthetics of Soviet modernist architecture is combined with modern ideas of how leisure activities should be organized.
The White Grove
This project by “Ginzburg Architects” scored first place in the international competition for a draft project of a Cathedral Mosque in Kazan, dedicated to the 1100th anniversary of the adoption of Islam in Volga Bulgaria. The concept of a “white garden”, which the architects presented in modern shapes, interprets the rules and notions of Islam and refers to historical figures. Below, we are examining the project in detail.
Triangle Function
The eccentric shape of this thin slab that expands upwards is not a formal gesture but the UNK architects’ response to the site’s requirements and the technical and economic performance specifications. The solutions are modernist, cost-effective, and functional. The building is terraced, the side ends are accentuated with a “slab” shift, and the wide facades are composed of triangular bay windows.
The Shelter of a Digital Wanderer
The apartment hotel that GAFA designed for the central district of Moscow offers its guests living the habitual routine through a new spatial experience, and claims the status of a new landmark as well.
The Takeoff of a Multifunctional Approach
ASADOV architects presented a concept of developing the old airport in Rostov-on-Don. A four kilometer long boulevard stretching in the stead of the former runway and the block housing, multiplied by a wide range of business and public functions, possibly including the governmental one, will allow this area to claim the role of a new attraction point with a high level of self-sufficiency.
A Ringlet Bridge
The project of a pedestrian bridge, proposed by the architectural company ATRIUM, headed by Vera Butko and Anton Nadtochiy, for the city of Almaty, Kazakhstan, became the winner of the A+A Awards organized by the Architizer portal in the “Unbuilt Transportation” nomination. The bridge is indeed a stunner: a “hanging garden” in concrete tubs of columns, suspended over a city highway, is fitted with ringlets of wooden ramps, which in the bridge’s key point form an element of national ornament.
​Consistency of the Method
Marking its 35th anniversary, Reserve Union (officially named OOO TPO Reserve in Russia) used the venue of the Arch Moscow convention to showcase its hitherto unannounced projects. We asked Vladimir Plotkin a few questions, and we are showing a few pictures – without any captions yet.
Vladimir Plotkin: “Our profession is complex, vulnerable, and sometimes defenseless against...
As part of the editorial project devoted to the high-rise and high-density construction that Moscow is seeing in recent years, we spoke to the leading architect of CU Reserve Vladimir Plotkin, the author of many grand-scale – and high-profile – buildings of this city. We spoke about an architect’s role and his tasks in the mega-construction process, about the drive of the megalopolis, about the strong sides of mixed and multifunctional construction, and about the methods of organizing big forms.
Upping the Stakes
The concept of a housing complex in Samara from T+T Architects: a new landmark in the cityscape, view of the Zhiguli Mountains, and VR technologies.
The Book Sanctuary
Reconstructed and renovated by Studio 44, the building of Vladimir Mayakovsky Public Library received modern technical content, at the same time becoming closer to its authentic image from the times when it was part of the compound of the Trinity-Sergius Lavra.
In Tune with Mendelsohn
The “Kersten House” standing next to the “Krasnoye Znamya” (“Red Banner”) factory fits in with the tactful course adopted by Anatoly Stolyarchuk studio: it allows of no historical stylization, yet at the same time is quite respectful of the surrounding context.
​Foothills and Peaks
Developed by OSA, the concept of revitalization of the territory of Stankoagregat plant combines two scales: extreme-high towers and relatively “human-friendly” urban villas. In the conditions of ultra-dense construction, this solution makes it possible to vacate territories for public spaces and trees, as well as adapt the project for the conditions of the changing market.
City in the Stream
The books by Genplan Institute of Moscow, published for the Institute’s 70th anniversary and for the coinciding exhibition, are the most amazing three-volume edition that I ever saw: the books are totally different, yet packed in one box. This, on the other hand, is justified by the specifics of each of the volumes, the diversity of approaches to processing information used in them, and the complexity of the material as such: town planning is a multifaceted science, bordering on art.
Stop the [special operetion]!
The collective letter Russian architects was published here the 26.02.2022. Now, 04.03.2022, it's text is edited according the new law of the Russian Federation. All the signatures, more than 6800, are deleted, as well as weblinks. But we coserved the edited text for the history.
​Shape of the Winery
In this article, we are telling you more about the development of the shape and the implementation of the “Skalisty Bereg” (“Rocky Shore”) winery, designed by Alexander Balabin and his company “Severin-Project” in the Krasnodar Territory, and one of the finalists of WAF 2021.
​An Architectural Reality Show
Roman Leonidov, the well-known architect of luxury countryside residences, about which Archi.ru repeatedly wrote, launched a new online project called “Build YOUR House” on his YouTube channel.
​Buyan and the Court Quarter
The news about cancellation of the Tuchkov Buyan park has been stirring the minds of people of St. Petersburg for a week already. In the absence of any verified specific information, we discussed the situation with the architects of the park and the Court Quarter: Nikita Yavein and Evgeny Gerasimov.
​The Possibility of Flight
The project of the airport, which ASADOV Architects developed for the city of Tobolsk, and which won in the architectural competition, was not implemented. However, it is interesting as an example of designing an airport building of a very small scale, where the main challenge is the optimal organization of space and infrastructure without compromising the imagery component.
​The Wavelength
Built in the town of Pushkino in the Moscow area, the “Turgeneva 13” housing complex, while fitting in with the surrounding context, differs from it with the rhythmic austerity of its dual composition, a slight wave of the façade, and the color design, in which one can see two images, winter and summer, both “growing” from the specifics of the place.
​A Shell by the Sea
Designing the Sports Palace that will determine the development of the entire northern part of Derbent, ASADOV Architects turned to the architectural legacy of Dagestan, local lore, and ancient layers of history.
​Christmas Skyscrapers
Karen Saprichyan is wishing everyone a merry Christmas, presenting a series of letter-shaped skyscrapers. The architect has long since been working on this theme, and has calendars of various years in stock. His latest development is a group of towers designed for the city of NEOM, which will be built in Saudi Arabia.
​Parade Order
The three brick blocks of the “River Park” housing complex gaze at the water with their terraces. Each block forms a backdrop and two wings, while the residents-only yards turn into “stages” perceived from the river. The landscaped embankment, accessible to all the city people, complements the hierarchy of private, semi-private and public city life that is formed here.