По-русски

Build a House, Plant a Tree... In It!

The country house that UNK Project designed in the settlement "Zhukovka XXI" became the "visiting card" if the bureau long before it was actually completed. And now that the customers have finally moved in, it has become clear that the "advance" high critical acclaim was more than justified.

Anna Martovitskaya

Written by:
Anna Martovitskaya
Translated by:
Anton Mizonov

17 October 2013
Object
mainImg
Architect:
Yuliy Borisov
Firm:
UNK
Object:
Private House at Rublevo-Uspenskoe Highway
Russia

Project Team:
Julius Borisov, Dina Mezheva

2007 / 2012

This house has a large area - some 1000 square meters - and, because of its dimensions, as well as its elongated shape and facing of natural stone, it looks very imposing indeed - much more than a "cottage". Rather, it is a sculpture, a piece of refined modernist art inscribed into the landscape. 

In terms of composition, things are pretty simple here. The land site had neither significant height difference nor any particular vegetation and was absolutely easy to see through. And, because the option of building a tall fence around the house was never even considered, it was the house itself that was to play the part of such fence. This explains its extremely elongated shape - the architects positioned the house across the land site, exactly in the middle of it, clearly separating the public and private areas. Quite predictably, the entrance is faced by the premises that are not "afraid" of the onlookers' eyes, while the backyard is commanded by the windows of the living room, the dining room, and the bedroom. On this same side the main open-air veranda is also situated. And, to give the backyard an even more "private" feel, the architects fence it off with the garage that they position perpendicular to the main volume. Presently, on the "entrance" side of the yard, there are only metallic parallelepipeds - the basis for the future sculptural compositions of lianas.

 

The customer wanted a modern house, and the architects felt free to indulge themselves into building one that is modernist from top to bottom. The blocks - both residential one and the garage - keep the original parallelepiped shape, and it is this laconism together with the austere geometry that become the main theme of this project. In actuality, however, the parallelepipeds are only shells inside of which a complex "space" intrigue is played out.

Just as they do with the land site, the architects divide the elongated volume of the house into two parts: public and private. And, while the bedroom block takes up the entire wing of the house, rectangular on the plan, the double-height living room and the dining room take up only half of it. The remaining quarter is the open-air veranda that is treated as an integral part of the house: it looks as if the architects "emboss" part of the yard-side facade and fully glaze the "bent" section, thus rendering the boundary between these two areas pretty ethereal. Thanks to such a transformation, the building gets a peculiar "hood" of a kind in which the architects cut a large round opening. And it is this grand opening that has a tree growing right through it and that let's the sun rays move around the entire veranda during the day, that got so much press coverage - over the seven years that the house was under construction there was hardly a single industry magazine that did not publish the "coordinate system" developed by UNK. The architects were able to achieve the effect that it looks as if this house had actually sprung from and then developed around this tree - even though things were exactly the other way around: the pin, or, rather, the "pivot", with which the house is pinned to the land site, appeared after the construction was completed - as the vertical centerpiece that the composition was in desperate need of, and just as a "story-telling" element. The crown of the pine tree casts the picturesque ever-changing shadows on the walls and the floor of the veranda, while the straight line of the tree trunk is supported by the narrow vertical windows, with which the architects visually fracture this elongated volume. There is also a narrow slit directly behind the tree: when sitting on the veranda one can see through it if somebody has arrived from the side of the road without being seen himself. 

The facade finish consists of but two materials - glass and natural stone. The house itself is faced with light-beige travertine, while the garage is coated with narrow slate tiles, which clearly indicates the hierarchy of these two objects. The architects think, though, that such a perfect concordance of the materials would have been impossible to achieve, had it not been for the background of natural verdure. The vegetation is present here in all possible shapes and forms - it is the grand-scale lawn, the draping of one of the gazebo's walls with grapevine, and, ultimately, the architectural centerpiece of a pine tree.

In the interiors of the house, glass and stone are also actively present - but here they share the scene with wood that softens them and brings into the rooms the necessary comfort and warmth. The architects designed or selected the furniture to match the exterior - all the premises are designed in an as laconic way as possible. As Julius Borisov reminisces, instead of the "frills", traditionally expected in a country house, the customer was after unconventional and creative ideas and solutions. Misleadingly simple, this reserved interior design is in fact full of sophisticated solutions. Suffice it to mention the glass little bridge that connects the bedrooms and the bathrooms: in order to make it possible for a person to cross it without embarrassing himself or herself, the glass partitions are equipped with motion sensors, and, once they are active, the walls turn from transparent to opaque.

 

Building this "contemporary" and "aesthetic" house in every possible sense of this word, the architects were able to make it really cozy indeed. The austere geometry and perfect laconism do not scare one away with their cold perfection but quite the other way around, create all the necessary conditions for a person to feel at one with the universe.

 



Architect:
Yuliy Borisov
Firm:
UNK
Object:
Private House at Rublevo-Uspenskoe Highway
Russia

Project Team:
Julius Borisov, Dina Mezheva

2007 / 2012

17 October 2013

Anna Martovitskaya

Written by:

Anna Martovitskaya
Translated by:
Anton Mizonov
Headlines now
​A Circular Arrangement
The project by UNK interiors, which won in the competition for the “Zagorye” metro station, is resonant to the ideas of the surrounding industrial and housing construction thanks to its modular laconic shapes. At the same time, the station is “all metal”, which is a nod towards the name of the nearby Lipetskaya Street because Lipetsk is a metallurgical center. One could expect that the authors would fall for the brutal images of metallurgy and blast furnaces but the project turned out to be light and laconic – we are examining why.
A Complex Dimension of a Dream
The TOTEMENT/PAPER project by Levon Airapetov and Valeria Preobrazhenskaya became, as was announced in the beginning of August, the winner of the competition for designing “Ostrov Mechty” (“Dream Island”) metro station. Contrastive graphics, united by a common method of geometric composition, “grows into the volume”, gets embellished with color, and ultimately results in a compound solution that seemed to us nothing short of exceptional. Below, we examine the construction method and keep our fingers crossed for the project to be implemented the way it should be – it would be exciting to see it become a reality.
The Beams of Energy Effectiveness
On August 22, Berlin saw an official opening of the new HQ of the energy company Vattenfall, the office complex named EDGE. One of its buildings is Germany’s biggest wood hybrid building. The term means that its supporting frame is made of glued timber, but in certain places wood cooperates with metal, reinforced concrete and fiberglass. Below, we are sharing about the inner design of this structure, not just environmentally friendly but energy efficient as well.
Inside Out: Pavilions of Eternity
The reconstruction of the warehouses of the Spit of Nizhny Novgorod – they opened in the beginning of June as concert and exhibition halls – became, without exaggeration, the event of the year, both in the field of culture and architecture. Their story seems to us to be extremely attention-worthy from the point of view of discovering, researching, and protecting this monument to engineering thought of the 19th century. At the same time, the solution proposed by Sergey Tchoban on how to adjust and how to expose these structures is as relevant as it is bold and unconventional – on the edge of temporary, timeless, and eternal.
A High-Rise Erector Set
In this article, we are examining one of the projects submitted for a closed-door competition for a housing complex to be built in the north of Moscow. The KPLN architects proposed a simple volumetric pair of 100 meter high towers, united by a common sculptural design based on laconic contrast, yet dramatic at the same time. Another interesting thing is an oval yard that is “carved out” in the stylobate roof.
The Leisure Culture
In the new extra building of the Klyazma resort center, whose project was developed by KPLN, the aesthetics of Soviet modernist architecture is combined with modern ideas of how leisure activities should be organized.
The White Grove
This project by “Ginzburg Architects” scored first place in the international competition for a draft project of a Cathedral Mosque in Kazan, dedicated to the 1100th anniversary of the adoption of Islam in Volga Bulgaria. The concept of a “white garden”, which the architects presented in modern shapes, interprets the rules and notions of Islam and refers to historical figures. Below, we are examining the project in detail.
Triangle Function
The eccentric shape of this thin slab that expands upwards is not a formal gesture but the UNK architects’ response to the site’s requirements and the technical and economic performance specifications. The solutions are modernist, cost-effective, and functional. The building is terraced, the side ends are accentuated with a “slab” shift, and the wide facades are composed of triangular bay windows.
The Shelter of a Digital Wanderer
The apartment hotel that GAFA designed for the central district of Moscow offers its guests living the habitual routine through a new spatial experience, and claims the status of a new landmark as well.
The Takeoff of a Multifunctional Approach
ASADOV architects presented a concept of developing the old airport in Rostov-on-Don. A four kilometer long boulevard stretching in the stead of the former runway and the block housing, multiplied by a wide range of business and public functions, possibly including the governmental one, will allow this area to claim the role of a new attraction point with a high level of self-sufficiency.
A Ringlet Bridge
The project of a pedestrian bridge, proposed by the architectural company ATRIUM, headed by Vera Butko and Anton Nadtochiy, for the city of Almaty, Kazakhstan, became the winner of the A+A Awards organized by the Architizer portal in the “Unbuilt Transportation” nomination. The bridge is indeed a stunner: a “hanging garden” in concrete tubs of columns, suspended over a city highway, is fitted with ringlets of wooden ramps, which in the bridge’s key point form an element of national ornament.
​Consistency of the Method
Marking its 35th anniversary, Reserve Union (officially named OOO TPO Reserve in Russia) used the venue of the Arch Moscow convention to showcase its hitherto unannounced projects. We asked Vladimir Plotkin a few questions, and we are showing a few pictures – without any captions yet.
Vladimir Plotkin: “Our profession is complex, vulnerable, and sometimes defenseless against...
As part of the editorial project devoted to the high-rise and high-density construction that Moscow is seeing in recent years, we spoke to the leading architect of CU Reserve Vladimir Plotkin, the author of many grand-scale – and high-profile – buildings of this city. We spoke about an architect’s role and his tasks in the mega-construction process, about the drive of the megalopolis, about the strong sides of mixed and multifunctional construction, and about the methods of organizing big forms.
Upping the Stakes
The concept of a housing complex in Samara from T+T Architects: a new landmark in the cityscape, view of the Zhiguli Mountains, and VR technologies.
The Book Sanctuary
Reconstructed and renovated by Studio 44, the building of Vladimir Mayakovsky Public Library received modern technical content, at the same time becoming closer to its authentic image from the times when it was part of the compound of the Trinity-Sergius Lavra.
In Tune with Mendelsohn
The “Kersten House” standing next to the “Krasnoye Znamya” (“Red Banner”) factory fits in with the tactful course adopted by Anatoly Stolyarchuk studio: it allows of no historical stylization, yet at the same time is quite respectful of the surrounding context.
​Foothills and Peaks
Developed by OSA, the concept of revitalization of the territory of Stankoagregat plant combines two scales: extreme-high towers and relatively “human-friendly” urban villas. In the conditions of ultra-dense construction, this solution makes it possible to vacate territories for public spaces and trees, as well as adapt the project for the conditions of the changing market.
City in the Stream
The books by Genplan Institute of Moscow, published for the Institute’s 70th anniversary and for the coinciding exhibition, are the most amazing three-volume edition that I ever saw: the books are totally different, yet packed in one box. This, on the other hand, is justified by the specifics of each of the volumes, the diversity of approaches to processing information used in them, and the complexity of the material as such: town planning is a multifaceted science, bordering on art.
Stop the [special operetion]!
The collective letter Russian architects was published here the 26.02.2022. Now, 04.03.2022, it's text is edited according the new law of the Russian Federation. All the signatures, more than 6800, are deleted, as well as weblinks. But we coserved the edited text for the history.
​Shape of the Winery
In this article, we are telling you more about the development of the shape and the implementation of the “Skalisty Bereg” (“Rocky Shore”) winery, designed by Alexander Balabin and his company “Severin-Project” in the Krasnodar Territory, and one of the finalists of WAF 2021.
​An Architectural Reality Show
Roman Leonidov, the well-known architect of luxury countryside residences, about which Archi.ru repeatedly wrote, launched a new online project called “Build YOUR House” on his YouTube channel.
​Buyan and the Court Quarter
The news about cancellation of the Tuchkov Buyan park has been stirring the minds of people of St. Petersburg for a week already. In the absence of any verified specific information, we discussed the situation with the architects of the park and the Court Quarter: Nikita Yavein and Evgeny Gerasimov.