11.11.2013

Office with a View

  • contemporary architecture

The new office of Mail.ru Group - created by UNK Project

Information:

Mail.ru Group moved into the new 27-story building on the Leningrad Avenue in late August but the office of one of the largest Internet companies of the Russian segment of the web was given the finishing touch only recently.

The total area of the new office amounts to some 28 thousand square meters. One of the towers of SkyLight business center on the Leningrad Avenue was chosen not only for the abundance of the useful space it provides, though - almost the top consideration in its favor was its location: the previous office of Mail.ru Group was situated practically in the neighboring building and the last thing the company wanted to do was lose some of its employees while moving into the new office solely because they would be daunted by the prospect of commuting into a different part of Moscow.

The project of the new HQ was chosen through a tender that Mail.ru Group organized a couple of years back. As many as 19 companies took part, the winners of the best design concept being UNK Project. As Nikolai Milovidov, the chief architect of the project, reminisces, the accent was made on the upwardly mobile, free and functional space - and now that the construction is complete, one can safely say that most of the design and conceptual solutions proposed by UNK Project at the contest have been implemented to a letter. "Our customer put his basic requirement to the future office in this nutshell: the new HQ was to become an effective HR tool - Nikolai Milovidov explains - In other words, it had to be so attractive-looking and great to work in as to become, as much as the financial terms, an extra compelling factor to seek a job with Mail.ru Group. And, the way we see it, we succeeded in making it really attractive in all senses of the word!"

 

Among the main "socially attractive" functions of the new office is the all-purpose gym (Russia's only indoor gym the size of a football field) that, if necessary, easily transforms into a 585-seat congress hall, a fitness center with an area of 600 square meters with premises for group sessions, and a movie theater. The all-purpose hall, incidentally, was initially designed as a suspension one: the existing volume was used for sports, while, for organizing conferences, the sloping amphitheater was to get lowered down to the center of the hall directly from the ceiling, simultaneously forming a hall and a foyer. "This idea was thoroughly thought out from the technical standpoint (we based ourselves on our experience of designing theaters), and we had to give it up solely because of the absence of the very notion of suspension public premises in the current construction regulations" - explains Nikolai Milovidov. Versatility is generally one of the strong points of this office. The gym and the movie theater easily transform into conference halls, the meeting rooms - into offices and the other way around, and any white vertical surface, be that a wall, a column, or a locker door, can serve as a marker board that is just a few steps away from any workplace or an armchair in the meeting room.

 

In this same place, next to the minor and the major atriums, there are the meeting rooms and the recreation areas, as well as a restaurant and a fresh bar. Nikolai Milovidov stresses that the project provided for the creation of space that would be as much as possible "graded" in terms of providing opportunities for individual and collective work. Suffice it to mention the round sofas in the lounge area: on the inside, they all are about active communication between people, while on the outside one can sit perfectly undisturbed with a cup of coffee. In the building, the are lots of absolutely secluded places where no one will find you and where you can work for a long time one on one with your laptop.

 

What is important is the fact that all the public areas are made as open as possible. Their walls are executed from glass, so each potential employee, while going to his job interview, at his very first visit sees what Mail.ru Group has to offer it employees apart from work per se: pumping iron, doing yoga, have a glass of fresh juice or have a comfortable coffee break with their colleagues. This same atrium is overlooked by one of the office floors, so the future employee can also see his or her workplace.

The principle of maximum transparency and openness is also something that the layouts of the "working" floors are based upon. On the one hand, this is done to facilitate as much as possible the communication between the employees, on the other hand - for the sake of breathtaking views of Moscow that the Leningrad Avenue tower commands. "The theme of openness and transparency became a design code of sorts for this office, and all the other design solutions were made with reference to the principle that "the view must always be there" - Nikolai Milovidov comments. Providing each employee with a "personal" window view of his or her own is made possible by the layout of the open-space type - any employee can see the breathtaking panorama of Moscow. And it was only on the very to VIP floor that the architects had to make blind partitions at some spots - but even those partitions were covered by mirrors so as to keep the "cityscape" visual effect here as well. Peculiar is the fact that even the company president's window commands a view that is less stunning than the one that the reception on this floor commands - he deliberately sacrificed the beautiful view in favor of the first impression that his guests are going to get.

 

Back to the typical office floor, though! The working spaces are scattered freely around the elevator chute - but, in order to give them a touch of individuality and help the employees to easier find their way around, the architects split each of the floors into two parts and mark them with either blue or orange color - the corporate colors of Mail.ru. As for the furniture, it was chosen of a neutral white color, at places "diluted" by multicolored padded stools. The employees' desks are arranged in "chamomile" or "star" patterns as the architects themselves call them. And, even though such an unusual configuration of desks seems obviously more space-consuming than the traditional squares or lines of desks, UNK Project were still able to provide for the required number of workplaces at each of the floors. The main benefit of the "chamomile" pattern, as Nikolai Milovidov explains, consists in the fact that all the employees are seated at a round in respect to one another, and to talk to a colleague or the whole workgroup, it is enough to rotate your chair at 90 degrees.

 

The boundaries between the clusters are of a pretty conditional nature - they are made in the form of geometrical "curtains" - and these are suspended not everywhere but in the spots where the employees really need them. Apart from that, each floor provides for individual demountable cubicles that can serve as meeting rooms or studies for those who need to be left alone. The cubicle's area is 12 square meters, and the dimensions of its elements strictly correspond to the capacity of the building's cargo elevator, so, when taken apart, this "room" can travel between the floors. For a typical 800-square-meter floor, UNK Project provided 4 standard draw-off points which provide the opportunity to assemble the required extra meeting room practically at any conceivable spot.

 

The architects proudly claim that Mail.ru Group HQ is, first of all, Moscow's most athletic office (the overall area of its sports facilities exceeds 1000 square meters), and second of all, the most thought-through office in terms of space arrangement for various communication levels. Also, virtually its every premise has a few using options - for work and for things outside of work, while the numerous "twists", when put together, form the unique image of the company in the future employees' eyes.

Text by: Nikolai Milovidov, Alla Pavlikova
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None

Most Recent Stories:

Partner Architects of Archi.ru:

  • Polina Voevodina
  • Vladimir Kovalev
  • Igor  Shvartsman
  • Anton  Bondarenko
  • Vassily Krapivin
  • Daniel  Lorenz
  • Julia  Tryaskina
  • Ekaterina Gren
  • Sergey Oreshkin
  • Anatoly Stolyarchuk
  • Zurab Bassaria
  • Yuliy Borisov
  • Tatiana Zulkharneeva
  • Stanislav Belykh
  • Oleg Shapiro
  • Mikhail Kanunnikov
  • Sergey Skuratov
  • Rustam Kerimov
  • Karen  Saprichyan
  • Andrey Romanov
  • Alexander Brovkin
  • Ekaterina Kuznetsova
  • Ilya Utkin
  • Nikita Biryukov
  • Sergei Tchoban
  • Alexandra Kuzmina
  • Sergey  Trukhanov
  • Evgeny Gerasimov
  • Natalia Zaichenko
  • Natalia Shilova
  • Vsevolod Medvedev
  • Anton Nadtochiy
  • Yury Safronov
  • Aleksey Ginzburg
  • Sergey Kouznetsov
  • Alexander Asadov
  • Nikolai  Milovidov
  • Oleg Karlson
  • Arseny Leonovich
  • Sergey  Senkevich
  • Konstantin Khodnev
  • Vera Butko
  • Levon Ayrapetov
  • Nikita Yavein
  • Totan Kuzembaev
  • Oleg Medinsky
  • Valeria Preobrazhenskaya
  • Pavel Andreev
  • Vladimir Plotkin
  • Natalia Sidorova
  • Alexander Skokan
  • Andrey Asadov
  • Dmitry Likin
  • Mark Safronov
  • Andrey Gnezdilov
  • Roman Leonidov
  • Nikita Tokarev
  •  Valery  Lukomsky
  • Ilia Mashkov

Buildings and Projects: New Additions

  • Pavilion for Chacha Ceremonies
  • October Railway Central Museum
  • Vander Park residential complex
  • Danilovskaya Manufactory
  • Atomsphera office complex (reconstruction)
  • Apartment building on Staroalekseevskaya street
  • “Replacement” Project
  • Residential complex
  • Residential complex “Dutch Quarter”