17.06.2007

‘Achipse’ health centre

  • contemporary architecture

In its new project the ‘Panacom’ workshop aimed at combining luxury with simplicity while creating a laconic image of ‘residential cell’

Information:

It has recently become fashionable to buy apartments in Sochi and to spend holidays at Krasnaya Polyana. A corporate health centre planned by the ‘Panacom’ workshop in the Achipse river valley gives and interesting example of hybrid typology architecture, new to Krasnaya Polyana. The health centre is to be built not far from chair lifts that bring people to ski resorts; it will be situated on the side of the Achishkho mountain covered by trees, along the river. The health centre will be placed between Krasnaya Polyana and a forest reserve. The building has two very different facades and vertical zoning. In fact the health centre consists of several interconnected houses. They share a courtyard and swimming pool zone. The centre ñould accommodate 14 persons – it would have 7 guest rooms. They are satiated at top floors of the two two-stored blocks; each has its own kitchen and dining room and is self-sufficient. On the ground floor between the blocks a ‘SPA- space’ is situated; in the other block the ground floor holds rooms and a kitchen for the staff as well as a garage. As a result the ground floor expands along the slope while the top floor looks as if it consisted of separate houses. Local climate made it necessary to use numerous blinds to protect residents from the sun. In order to provide shadow side walls of the houses expand out side; thus all bedrooms got loggias. Structural wall are made of monolithic reinforced concrete constructions while decorations are of natural materials (stone and wood). The inner spaces of loggias are painted in different colours so that it would be easier for guests to identify their houses, especially at night. If one looks from the river side, or from the swimming pool one sees a group of wooden parallelepipeds; each of them lacks the front wall that is replaced by deep loggia and stained glass. In fact, it is a house-balcony dug into the mountainous slope to cool down.
Text by: Arseny Leonovich, Nikita Tokarev, Maria Fadeeva

Most Recent Stories:

Partner Architects of Archi.ru:

  • Polina Voevodina
  • Ilia Mashkov
  • Tatiana Zulkharneeva
  • Ekaterina Kuznetsova
  • Alexander Skokan
  • Vassily Krapivin
  • Alexandr Samarin
  • Vera Butko
  • Andrey Romanov
  • Andrey Gnezdilov
  • Evgeny Gerasimov
  • Sergei Tchoban
  • Anatoly Stolyarchuk
  • Karen  Saprichyan
  • Ilya Utkin
  • Igor  Shvartsman
  • Aleksey Ginzburg
  • Natalia Shilova
  • Oleg Medinsky
  • Alexandra Kuzmina
  • Sergey Oreshkin
  • Rostislav Zaiser
  • Roman Leonidov
  • Daniel  Lorenz
  • Vsevolod Medvedev
  • Levon Ayrapetov
  • Arseny Leonovich
  • Julia  Tryaskina
  • Stanislav Belykh
  • Konstantin Khodnev
  • Vladimir Kovalev
  • Anton Nadtochiy
  • Sergey  Trukhanov
  • Sergey Skuratov
  • Alexander Asadov
  • Pavel Andreev
  • Zurab Bassaria
  • Nikolai  Milovidov
  • Natalia Sidorova
  • Yuliy Borisov
  • Valeria Preobrazhenskaya
  • Nikita Yavein
  • Mikhail Kanunnikov
  • Sergey Kouznetsov
  •  Valery  Lukomsky
  • Katerina Gren
  • Nikita Tokarev
  • Andrey Asadov
  • Vladimir Plotkin

Buildings and Projects: New Additions

  • Naberezhnaya Evropy, St. Petersburg
  • Pavilion for Chacha Ceremonies
  • Vander Park residential complex
  • «Danilovskaya Manufactory»
  • Apartment building on Staroalekseevskaya street
  • Atomsphera office complex (reconstruction)
  • “Replacement” Project
  • Residential complex
  • Gorkhovskiy′12