06.06.2011

A prototype in the pines

  • contemporary architecture

Folded covering which is both roof and walls, various materials, and irregular shape if the construction had been completed 5 years earlier, this object could have become a signature work of Anton Nadtochy and Vera Butko.

Information:

The territory where the building is constructed is notable for its dynamic relief. Unlike most of the neighboring estates with flat territories, this one is a high hill overgrown with pine trees. Due to this the house is sited in a most advantageous way, where the pines created a "screen" which helps to avoid direct eye contact with the neighbors. Also the architects managed to reveal the house to the nature and sun at the most: three facades of four have large windows of various geometry. Generally geometrism is the main idea of the architectural design of this house. The roof falls off at an acute angle, then folds and turns into the floor, then slides at some height over the ground along the stylobate hidden inside the hill and again rises up at one storey height and finally turns inside the house, which becomes very much like a G letter only drawn in straight lines. The architects divided this object into three parts, the central piece was pushed back: there formed a niche for a courtyard and the part, sticking out from the other side will become a garage. From the courtyard side there is two level space with open staircase and a two-sided fireplace meant for year round usage. "In fact, the house is designed as a set of blocks - says Vera Butko - and they are placed in different order to fill the large white folded structure formed by the roof. Each "block" is made of individual material - glass, wood or light beige max-panels - and is a separate functional zone: the owners bedroom, rooms for their children". Also there are a lot of terraces of various size and purpose: almost each room has a balcony protected from summer sunlight and rainfalls by consoles of the roof. The other large outdoor terrace is in front of the house and actually is the roof of the second volume partly inserted into the hill. Initially it was designed as a guest house, but finally was turned into a bath house.
Text by: Vera Butko, Anton Nadtochiy, Anna Martovitskaya
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None
None

Most Recent Stories:

Partner Architects of Archi.ru:

  • Vassily Krapivin
  • Aleksey Ginzburg
  • Oleg Medinsky
  • Natalia Shilova
  • Pavel Andreev
  • Sergey Kouznetsov
  • Konstantin Khodnev
  • Vladimir Plotkin
  • Oleg Karlson
  • Alexander Asadov
  • Alexander Skokan
  • Yuliy Borisov
  • Vera Butko
  • Nikita Biryukov
  • Zurab Bassaria
  • Rustam Kerimov
  • Natalia Zaichenko
  • Vsevolod Medvedev
  • Anton  Bondarenko
  • Ilya Utkin
  • Nikolai  Milovidov
  • Stanislav Belykh
  • Yury Safronov
  • Dmitry Likin
  • Sergey Skuratov
  • Sergei Tchoban
  • Sergey Oreshkin
  • Evgeny Gerasimov
  • Natalia Sidorova
  • Karen  Saprichyan
  • Oleg Shapiro
  • Totan Kuzembaev
  • Nikita Yavein
  • Levon Ayrapetov
  • Vladimir Kovalev
  • Andrey Asadov
  • Ekaterina Gren
  • Arseny Leonovich
  • Andrey Romanov
  • Alexandra Kuzmina
  • Anatoly Stolyarchuk
  • Nikita Tokarev
  • Tatiana Zulkharneeva
  • Mikhail Kanunnikov
  • Sergey  Trukhanov
  • Andrey Gnezdilov
  • Alexander Brovkin
  • Ekaterina Kuznetsova
  • Mark Safronov
  • Igor  Shvartsman
  • Julia  Tryaskina
  •  Valery  Lukomsky
  • Polina Voevodina
  • Roman Leonidov
  • Valeria Preobrazhenskaya
  • Sergey  Senkevich
  • Daniel  Lorenz
  • Ilia Mashkov
  • Anton Nadtochiy

Buildings and Projects: New Additions

  • Pavilion for Chacha Ceremonies
  • October Railway Central Museum
  • Vander Park residential complex
  • Danilovskaya Manufactory
  • Atomsphera office complex (reconstruction)
  • Apartment building on Staroalekseevskaya street
  • “Replacement” Project
  • Residential complex
  • Residential complex “Dutch Quarter”