18.02.2013

The Art of Being Different

  • contemporary architecture

V Group architects have designed a parking building in Krylatsky Hills Business Park. The parking building considerably differs from the office buildings yet harmoniously blends with the adjoining park.

Information:

An open six-level parking structure is to be built on the territory of Krylatsky Hills Business Park. Designed by Boris Levyants ABD architects in 2002-2003 and constructed in 2006, this office complex became famous in Moscow at that time as an entirely new kind of business park, a cleverly designed project and a fine example of minimalistic business architecture.

 

However, the business park had an initial disadvantage: its four six-storey office buildings with the total area of 10000 square meters apparently lacked open parkings on its territory. Adjacent streets got packed with cars and as soon as the offices were rented out heavy traffic and lack of parking space made the area nearly disastrous. So a multi-level parking building was to be constructed on the territory of Krylatsky Hills Business Park. The architects of Nikita Biryukov's V Group were to design the parking area destroying neither urban nor natural surroundings and so that the construction process should not interfere with the office life.

 

The new parking is to be built on a site in the south-eastern part of the business complex separated from Krylatskaya street by a circular arc of the business park office buildings which stretches from the Medical Centre in the east to the panel apartment blocks in the west. The multilevel parking will stretch along Moskvoretsky Park, one of the Moscows largest parks, much loved by skiers. The building is supposed to harmonize with the park. The parking will have no external walls so that the floors are aired. Instead of walls there will be a secondary structure consisting of vertical wooden lamellae. These lamellae are bent in smooth, slightly irregular waves giving the impression of a transparent moving mass or soft long grass stirred by the light wind or slender tree trunks or even a giant skeleton of some prehistoric animal suddenly discovered in a Moscow park. Strictly speaking, these lamellae are an independent though a bionic-associated structure. Yet the facade is transparent like a sunny pine forest and the roof outline like the tops of the trees is stretching high above in the sky.

 

Bits of greenery in the construction also contribute to the effect of the freshness of nature. The architects have adequately coped with all the design tasks. Right in the middle of the site there is a transformer box which cannot be moved about as the construction process should not interfere with the office activity. So the architects have divided the building into the two parts connected by metal girder bridges for cars to move from one part of the parking to the other.

Facades

 

Division of the building into the two parts has made it look bigger, its image lighter and its structure more diverse. Besides, the opening lets the staff in the business park enjoy the lovely views of Moskvoretsky Park. The design of the building is greatly influenced by its natural surroundings as the design concept is to create a blend between strict regular city architecture and irregular, alive and transparent park nature.

 

And the building looks like a natural part of the green area rather than that of the adjacent business park buildings which are regular and simple due to a combination of angles, wide stripes and smooth facades while the parking is a curvilinear structure with undulating lines and a transparent framework. Glass and aluminum are contrasted with wood and green, horizontals - with verticals, and regular office life with the park freedom.

 

The office buildings stand in a circular arc while the parking building bends just slightly as it stretches along the nearly straight-line park boundary. The new building is bending in its own way: visually rotating it loses all of its angles. As architect Ivan Loginov explains, All the buildings of the business park office complex have straight-line shapes so another similar building would not harmonize with its architectural and natural surroundings. On the contrary, soft lines look quite harmonious. Besides, round gable façades provide more car parking space which is crucial for this project.

 

Location plan


The main task of the architects was to efficiently use the allotted space to provide the maximum amount of car parking places. Wooden façade ribs rising above the roof slab form the upper, namely the seventh, level of the parking building. In fact it is not just a decorative architectural technique but the wall of this upper level as you can park your car on the roof since the parking gets an extra level. The concrete piers are separated by a considerable span of 17 meters, with one row of piers forming the perimeter of the building, the other standing along the central longitudinal axis and large spans between the piers providing ample parking space within so elegant a structure. To make the construction solid the floor slabs will be thicker but considerably lighter than usual, Ivan Loginov explains. The interior space of the building is designed according to a famous but rarely used in Russia pattern of a car parking ramp: the floors in one half of the level are sloping so the cars stand on a sloped surface. The architect underlines that this system provides plus 20 percent of parking space.

Structure

Sketches 


So the parking building is entirely practical as its essential function is implemented here together with careful space saving. However, this designing project goes far beyond a simple engineering task: the architects manage to create an impressive unique structure which markedly differs from the adjacent buildings yet looks quite harmonious on the border between the city and the park.

 

As for the historical aspect, one cannot but remember that garage buildings were much favored by the Russian avant-garde architects who mastered their skills in designing large structures. A lot has changed since then: car parking which used to be an almost futuristic task connected with creating a new world has come to be a daily necessity. And we can see that this sphere still offers lots of opportunities.

Sectional views

Layout of the ground floor

Layout of the typical floor


Text by: Nikita Biryukov, Julia Tarabarina, Alla Pavlikova
Translated by Anton Mizonov

Most Recent Stories:

Partner Architects of Archi.ru:

  • Igor  Shvartsman
  • Tatiana Zulkharneeva
  • Vsevolod Medvedev
  • Oleg Medinsky
  • Dmitry Likin
  • Andrey Asadov
  • Sergey  Trukhanov
  • Mikhail Kanunnikov
  • Ilia Mashkov
  • Vladimir Plotkin
  • Anatoly Stolyarchuk
  • Sergey Skuratov
  • Sergei Tchoban
  • Pavel Andreev
  • Nikita Yavein
  • Konstantin Khodnev
  • Evgeny Gerasimov
  • Alexandra Kuzmina
  • Natalia Shilova
  • Oleg Shapiro
  • Andrey Gnezdilov
  • Vassily Krapivin
  • Stanislav Belykh
  • Karen  Saprichyan
  • Nikolai  Milovidov
  • Aleksey Ginzburg
  • Zurab Bassaria
  • Levon Ayrapetov
  • Arseny Leonovich
  • Anton Nadtochiy
  • Valeria Preobrazhenskaya
  • Yuliy Borisov
  • Alexander Skokan
  • Natalia Sidorova
  • Roman Leonidov
  • Julia  Tryaskina
  • Vladimir Kovalev
  • Ekaterina Kuznetsova
  • Nikita Tokarev
  • Vera Butko
  • Andrey Romanov
  • Sergey Kouznetsov
  • Polina Voevodina
  •  Valery  Lukomsky
  • Daniel  Lorenz
  • Sergey Oreshkin
  • Alexander Asadov
  • Katerina Gren

Buildings and Projects: New Additions

  • Russian pavillion in Shanghai / 2010
  • Pavilion for Chacha Ceremonies
  • October Railway Central Museum
  • Vander Park residential complex
  • Danilovskaya Manufactory
  • Apartment building on Staroalekseevskaya street
  • Atomsphera office complex (reconstruction)
  • “Replacement” Project
  • Residential complex