По-русски

Tobacco Office

Sergey Estrin architectural studio finished working on the interior design of Philip Morris International headquarters.

author pht

Written by:
Anna Martovitskaya
Translated by:
Anton Mizonov

13 September 2013
Object
mainImg
Architect:
Sergei Estrin
Object:
Philip Morris Headquarters
Russia, Moscow

2013

The new Russian office of Philip Morris is located in Moscow's business center "Legenda Tsvetnogo". Its total area amounts to some ninety hundred square meters, and the commissioner wanted to turn it into a territory that is not only convenient for working and having business meetings but also looking as much as possible like a standard office with long corridors and numerous doors. To implement this plan, the C.E.O.s of Philip Morris invited Sergey Estrin - the previous projects done by his studio convinced the commissioner in the fact that he came to the right contractor. And was Sergey Estrin did was really create an office full of "space intrigues".

Designing the office for a tobacco company proved a non-trivial challenge for the architect - first of all, from the standpoint of the ideology of the future interior. Traditionally, the artistic concept of the headquarters design is based on the company profile or the company's product but in this particular case of cigarettes and cigarette packs you cannot just go and use their images as the basic decoration element - simply because this may be regarded as smoking propaganda. On the other hand, Sergey Estrin did not want to abandon this idea altogether, and this is why he and his colleagues were searching for "semitones" - they thought of and searched for details that would tell about the activity of Philip Morris in an oblique way.

Probably, the most eloquent elements in these terms are the lights that are installed in the entrance area, in the main corridors, in the recreation areas, and in the meeting rooms. They are executed from opaque white glass and have not only elongated cylinder shape but also side covers of a darker color that remind one of compressed shredded tobacco. For lighting the main meeting room, as well as the transient areas (the entrance lobby, the reception, and the main corridor) the architects use a few rows of such lamps at once, positioning them in a staggered order and thus accentuating the constant movement in this part of the office. The inside corridors that are mainly only walked by the employees of these or those particular departments are lit by the same "torpedoes" but aligned here into one chain - according to Sergey Estrin, this helps employees to easier find their bearings and at the same time does not put too much accent on the passages against the overall structure of the office.

The color palette of the office also unobtrusively hints at the main "hero" of Philip Morris business - i.e., tobacco. Combinations of light- and dark-brown shades are there in the wall finish, as well as in the decoration of the floors and the ceilings – by creating "blends" of different "flavor" the architects are getting a space that is as stylish as it is “rich in taste”. "One of the sources that we drew our inspiration from was, of course, the legendary Marlboro Cowboy and everything that has to do with him - but in the contemporary interior design we limited ourselves to but a hint at this sturdy stylistic" - Sergey Estrin shares. 

One of the architects' primary tasks, as was already said, was breaking away from the corridor system with its set linear properties. Avoiding the monotonous passages became possible not only thanks to opting out of building numerous offices in favor of open space that contains the islets of meeting rooms, recreation areas and small smoking rooms with air conditioning of their own, but also thanks to a whole number of decorative techniques. First of all, it was the use of transparent partitions that the architects place at different angles, thus breaking the corridor perspective. In order to make them yet more "palpable" the architects decorate the glass with an opaque design in the shape of the map of Moscow, while part of the transparent walls are executed with an effect of broken glass which makes the light break and play in the countless cracks.

The corridors become even more expressive at the expense of the floor covering that is pieced together from carpet fragments of different colors. It looks as though some passages are pierced by a lightning, while the floor of others consists of pieces of ice shattered into a multitude of little fragments. All this put together creates a feeling of a dynamic territory, the logic and structure of which are hard to read at first sight. "In our design solution, we looked to combine areas that initiate movement and are conductive to quick decision making, with areas that make the reality "slow down" and that are suggestive of making a break - Sergey Estrin explains - The way I see it, this is what smoking is all about: having, during your busy day, a few legitimate excuses to make a well-deserved break. And, even though I myself quit ages ago, I wanted to convey this mood in the design of Philip Morris Headquarters - work and life that allow for a smoking break". 

zooming
zooming
zooming
zooming
zooming
zooming
zooming
zooming


Architect:
Sergei Estrin
Object:
Philip Morris Headquarters
Russia, Moscow

2013

13 September 2013

author pht

Written by:

Anna Martovitskaya
Translated by:
Anton Mizonov
Headlines now
​Renovation: the Far East Style
The competition project of renovating two central city blocks of Yuzhno-Sakhalinsk, developed by UNK project, won the nomination “Architectural and planning solutions of city construction”.
Park of Sentiments
The project of “Romantic Park Tuchkov Buyan”, which was developed by the consortium of Studio 44 and WEST 8, and has won an international competition, combines sculptural landscape design and wooden structures, variety of spatial features and an eventful agenda, designed for diverse audience, with a beautiful and complex passeist idea of a palace park, meant to evoke thoughts and feelings.
​Architecture as an Educational Tool
The concept of a charity school “Tochka Budushchego” (“Point of the Future”) in Irkutsk is based on cutting-edge educational programs, and is designed, among other things, for adapting orphaned children for independent life. An important role is played by the architecture of the building: its structure and different types of interconnected spaces.
​The Gallery Approach
In this article, we are covering the concept of a Central District Clinic for 240 patients, designed by Ginzburg Architects, which won at a competition organized by the Architects Union and the Healthcare Ministry.
Health Constructor
In this issue, we are publishing the concept of a standard clinic designed by UNK Project, which took second place in the competition organized by the Union of Architects of Russia in collaboration with the Healthcare Ministry.
From Foundation to Teaspoon
Based on the taste of their friendly clients, the architects Olga Budennaya and Roman Leonidov designed and built a house in the Moscow metropolitan area playing Art Nouveau. At the same time, they enriched the typology of a private house with modern functions of a garage loft and a children’s art studio.
Continuation and Development
The second “office” stage of Comcity, the most popular business park of the “New Moscow” area, continues the underground street of the already existing part of the complex, responding to its architectural identity.
​The Aperture Effect
For a housing complex built in the town of Pushkino in the Moscow metropolitan area, KPLN Architects designed facades that adjust the stream of light by using the wall geometry.
​A Comfortable City in Itself
The project that we are about to cover is seemingly impossible amidst human anthills, chaotically interspersed with old semi-neglected dachas. Meanwhile, the housing complex built on the Comcity business part does offer a comfortable environment of decent city: not excessively high-rise and moderately private as a version of the perfect modern urbanist solution.
Moving on the Edge
The housing complex “Litsa” (“Faces”) on Moscow’s Khodynka Field is one of the new grand-scale buildings that complement the construction around it. This particular building skillfully tackles the scale, subjugating it to the silhouette and the pattern; it also makes the most of the combination of a challenging land site and formidable square footage requirements, packing a whole number of features within one volume, so the house becomes an analogue of a city. And, to cap it all, it looks like a family that securely protects the children playing in the yard from... well, from everything, really.
Visual Stability Agent
A comparatively small house standing on the border of the Bolshevik Factory combines two diametrically opposite features: expensive materials and decorative character of Art Deco, and a wide-spaced, even somewhat brutal, facade grid that highlights a laminated attic.
The Faraday Cage
The project of the boutique apartment complex in the 1st Truzhenikov Lane is the architects’ attempt to squeeze a considerable volume into a tiny spot of land, at the same time making it look graceful and respectable. What came to their rescue was metal, stone, and curvilinear glass.
Color and Line
The new successful techniques developed by A.Len for designing a kindergarten under budget constraints: the mosaic of irregular windows and working with color.
The Union of Art and Technology
His interest for architecture of the 1930’s is pretty much the guiding star for Stepan Liphart. In his project of the “Amo” house on St. Petersburg’s Vasilyevsky Island, the architect based himself on Moscow Art Deco - aesthetically intricate and decorated in scratch-work technique. As a bonus, he developed the city block typology as an organic structure.
The Countdown
The project that Evgeniy Gerasimov and Partners developed for Moscow’s Leningrad Avenue: the tallest building in the company’s portfolio, continuing the tradition of Moscow’s Stalin architecture.
White Town
In the project that they developed for a southern region of Russia, OSA Architects use multilayered facades that create an image of seaside resort architecture, and, in the vein of the latest trends of today, mix up different social groups that the residents belong to.
​Just a Mirror for the Sun
The house that Sergey Skuratov designed in Nikolovorobinsky Alley is thought out down to the last detail. It adapts three historical facades, interprets a feeling of a complex city, is composed of many layers, and catches plenty of sunlight, from sunrises to sunsets. The architect himself believes that the main role of this house is creating a background for another nearby project of his, Art House in the Tessinsky Alley.
​Part of the Whole
On June 5, the winners of Moscow Architectural Award were announced. The winners list includes the project of a school in Troitsk for 2,100 students, with its own astronomy dome, IT testing ground, museum, and a greenhouse on the roof.
Pedagogical Architecture
Yet another project of a private school, in which Archimatika realizes the concept of aesthetic education and introduces a new tradition: combining Scandinavian and Soviet experience, turning to works of art, and implementing sustainable technologies.
​Rational Arrangement
In this article, we are examining a complex of buildings and interiors of the first stage of the project that has recently become extremely popular – the Kommunarka clinic.
​Parallel Universe
In the “Parallel House” residence that he designed in the Moscow metropolitan area, the architect Roman Leonidov created a dramatic sculptural composition from totally basic shapes – parallelepipeds, whose collision turned into an exciting show.
​Breakwater
In the Istra district of Moscow metropolitan area, the tandem of 4izmerenie and ARS-ST designed a sports complex – a monovolume that has the shape of a chamfered parallelepiped with a pointed “nose” like a ship’s bow.
​Stairway to Heaven
The project of a hotel in the settlement of Yantarny is an example of a new recreational complex typology, and a new format that unites the hotel, the business, and the cultural functions. All of this is complemented by 100% integration with nature.
​Cape of Good Hope
In this issue, we are showing all the seven projects that participated in a closed-door competition to create a concept for the headquarters of Gazprom Neft, as well as provide expert opinions on those projects.
​Waves of Sound
The conceptual design of a music school: proximity to an Alvar Aalto building, expressive organics, and an attempt to draw public attention to a “low-profile” competition.
​The Outer Space
Honoring the 300th anniversary of the Kuznetsk coal fields in 2021, a new passenger terminal of the Aleksey Leonov Airport in the city of Kemerovo will be built, designed by GK Spectrum and ASADOV Architectural Bureau.
​The Pivot of Narkomfin Building
Ginzburg Architects finished the restoration of the Narkomfin Building’s laundry unit – one of the most important elements of the famous monument of Soviet avant-garde architecture.
​Wicker Vitality
Next to the Dubrovka metro station, ADM has designed a Vitality housing complex with a polychrome mixture of Klinker brick on its ridged facades.
​Freedom Factory
The housing complex “Respublika” is so large that it can be arguably called a micro-town, yet, at the same time, it easily overcomes most of the problems that usually arise with mass housing construction. How could Archimatika achieve that? We are examining that on the example of the first stage of the complex.
​The Flowing Lines
The five houses of the “Svoboda” block belonging to the “Simvol” residential complex present a vivid example of all-rounded work performed by the architects on an integral fragment of the city, which became the embodiment of the approach to architecture that hitherto was not to be seen anywhere in Moscow: everything is subjected to the flow of lines – something like a stream, enhanced by the powerful pattern of the facades akin to “super-graphics”.
​A City by the Water
The concept of a large-scale housing development at the edge of Voronezh, near the city reservoir, or “the sea”, as it is locally called, uses the waterside height difference to create a sophisticated public space, paying a lot of attention to the distribution of masses that determine the look of the future complex if viewed from the opposite bank of the river.
A Journey to the Country of Art Deco
The “Little France” residential complex on the 20th line of the Vasilyevsky Island presents an interesting make-believe dialogue between its architect, Stepan Liphart, the architect of the New Hermitage, masters of the Silver Age, and Soviet Art Deco, about interesting professional topics, such as a house with a courtyard in the historical center of Saint Petersburg, and the balance between the wall and the stained glass in the architectonics of the facade. Here are the results of this make-believe conversation.
​A House in a Port
This housing complex on the Dvinskaya Street is the first case of modern architecture on the Gutuevsky Island. The architectural bureau “A-Len” thoroughly explores the context and creates a landmark for further transformations of this area of Saint Petersburg.
​Balance of Infill Development
Anatoly Stolyarchuk Architectural Studio is designing a house that inadvertently prevails over the surrounding buildings, yet still tries to peacefully coexist with the surrounding environment, taking it to a next level.
​The Precious Space
Evolution Design and T+T Architects reported about the completion of the interior design project of Sberbank headquarters on the Kutuzovsky Avenue. In the center of the atrium, hovers the “Diamant” meeting room; everything looks like a chest full of treasures, including the ones of a hi-tech kind.
​Big Little Victory
In a small-sized school located in Domodedovo in Moscow metropolitan area, ASADOV_ architects did a skillful job of tackling the constraints presented by the modest budget and strict spatial limitations – they designed sunlit classrooms, comfortable lounges, and even a multi-height atrium with an amphitheater, which became the center of school life.
​The Social Biology of Landscape
The list of new typologies of public spaces and public projects has been expanded yet again — thanks to Wowhaus. This time around, this company came up with a groundbreaking by Russian standards approach to creating a place where people and animals can communicate.
​Watched by the Angels from up Above
Held in the General Staff building of the Hermitage Museum, the anniversary exhibition of “Studio 44” is ambitious and diverse. The exhibition was designed to give a comprehensive showcase of the company’s architecture in a whole number of ways: through video, models, drawings, installations, and finally, through a real-life project, the Enfilade, which the exhibition opens up, intensifies, and makes work the way it was originally intended.
​A New Version of the Old City
The house at Malaya Ordynka, 19, fits in perfectly with the lineup of the street, looking even as if it straightened the street up a little, setting a new tone for it – a tone of texture, glitter, “sunny” warmth, and, at the same time, reserved balance of everything that makes the architecture of an expensive modern house.
Stepan Liphart: “Standing your ground is the right thing to do”
A descendant of German industrialists, “Jophan’s son”, and an architect, speaks about how studying architectural orders tempers one’s character, and how a team of just a few people can design grand-scale housing projects to be built in the center of Saint Petersburg. Also: Santa Claus appearing in a Stalin high-rise, an arch portal to the outer space, mannerism painting, and the palaces of Paris – all covered in an interview with Stepan Liphart.
​Honey and Copper
In the Moscow area, the architect Roman Leonidov designed the “Cool House” residence, very much in the spirit of Frank Lloyd Wright, spreading it parallel to the ground, and accentuating the horizontal lines in it. The color composition is based on juxtaposition of warm wood of a honey hue and cold copper blue.
​The Ring on the Saisara Lake
The building of the Philharmonic Hall and the Theater of Yakut Epos, standing on the shore of the sacred lake, is inscribed into an epic circle and contains three volumes, reminiscent of the traditional national housing. The roof is akin to the Alaas – a Yakut village standing around a lake. In spite of its rich conceptual agenda, the project remains volumetrically abstract, and keeps up a light form, making the most of its transparency, multiple layers, and reflections.
Architecture of Evanescence
On the Vernadskogo Avenue, next to the metro station, appeared a high-rise landmark that transformed the entire area: designed by UNK Project, the “Academic” business center uncovered, in the form of its architecture, the meanings of the local place names.